Ako čistiť semišové topánky

Tak krásne, ale aj tak citlivé. Reč je o semišových topánkach. Ako ich správne vyčistiť a ako zabezpečiť, aby sa pravidelná starostlivosť nepodpísala na ich vzhľade? Prečítajte si náš článok.

Jemný pravý semiš je vždy z kože. Vnútorná strana spracované kože prechádza úpravou a podpísať sa na nej môže aj malá kvapka vody. Pri nákupe prvých semišových topánok teda investujte aj do vybavenia, ktoré vám pomôže so starostlivosťou o ne.

    Čo budete potrebovať?
  • Kefka na semiš
  • Ten spoznáte podľa dvoch rôznych povrchov. Na jednej strane budú ohybné plastové nopky k prečesanie. Druhá hrubšie strana by mala mať oceľové alebo nylonové štetinky, ktoré precízne vyčešú blato a prach zo semišu.

  • Čistiaca pena na semiš
  • Špeciálna pena dokáže vyčistiť nečistoty a zároveň chráni povrch aj oživuje farby.

    Ako čistiť semišové topánky

    Blato a prach na semiškách

    Hoci to môže vyzerať desivo, zablatené semišové topánky možno jednoducho vyčistiť. Stačí ich nechať dokonale uschnúť a potom suché nečistoty jednoducho vykefovať.

    Najskôr využite jemných ale tvrdých štetín, ktoré zo semišu vymetú aj drobné čiastočky prachu. Po tomto zásahu uvidíte razom jasnejšie farby. Tiež ale uvidíte stopy po kefky, preto ho obráťte alebo vezmite druhý, gumový. Ten jemný povrch "učeše". Myslite ale na to, aby všetky ťahy mierili jedným smerom!

    Po týchto dvoch krokoch nezostanú po blate a prachu na topánkach ani stopy.

    Poliate semišové topánky

    Ak sa k semišu dostala nejaká tekutina, nemusíte sa s topánkami hneď rozlúčiť. Vezmite si na pomoc čistiacu penu a kefka. Penu krúživými pohybmi zapracujte do semišu aj na miesta, ktoré sa špine vyhla. Docielite tak rovnomerného efektu. Po sňatí peny opäť použite gumový kefu a jedným smerom semiš prečešte.

    Impregnácia ako základ

    Investície do semišové obuvi by vždy mala byť doplnená o kvalitnú impregnačný sprej. Ten chráni povrch pred hĺbkovým znečistením a zároveň sa stará o farby. Luxusný vzhľad nových topánok a aj vaše radosť vďaka tomu vydrží dlhšie.