Ako odstrániť žuvačku z podrážky?

Mať zaujímavú, moderné a pohodlnú obuv je snom každého z nás. Aby vám obuv dostatočne slúžila, je nutné sa o ňu tiež vhodne starať. Napriek všetkému úsiliu vás náhle postihne nečakaná situácia s nevábne vyzerajúce žuvačkou prilepenú na podošve nových tenisiek. Ani netušíte, kde ste do nej šliapli. Ako ju účinne odstrániť z podrážky a pritom nepoškodiť novú obuv? Možností sa ponúka hneď niekoľko, stačí si len zvoliť tú najlepšiu a najefektívnejšie.

1. Skúste žuvačku ochladiť v mraziacom zariadení a následne ju mechanicky odstrániť

Obuv očistite, zabaľte do igelitového vrecka. Snažte sa pevne pritisnúť žuvačku k igelitovému vrecka. Potom vložte sáčok s obuvou do mraziaceho boxu. Tam ho zanechajte po dobu asi 6i hodín. Následne sa pokúste mechanicky odstrániť stuhnutú žuvačku.

2. Obdobným princípom je odstránenie žuvačky z podošvy pomocou ľadu

Sáčok s ľadom priložte k postihnutému miestu a nechajte pôsobiť. Tuhú žuvačku sa pokúste šetrne odstrániť pomocou tyčinky alebo drievka.

3. Použite na odstránenie žuvačky lieh alebo ocot

Ak to materiál podošvy dovolí, skúste žuvačku opakovane potrieť liehom či octom. Žuvačka by sa mala čiastočne rozpustiť a následne uvoľniť z podošvy.

4. Použite maslo, margarín či olivový olej

Maslo alebo olivový olej naneste na žuvačku a nechajte pôsobiť asi 15 minút. Potom skúste žuvačku mechanicky odstrániť pomocou hrubšieho kefy. Ale pozor, snažte sa nepoškodiť podošva. Po odstránení žuvačky podošva umyte odmasťovacím prostriedkom.

5. Odstráňte žuvačku pomocou piesku a tyčinky

Na podošva so žuvačkou nasypte väčšie množstvo piesku. Asi po piatich minútach sa snažte žuvačku pomocou tyčinky mechanicky odstrániť.

Pri odstraňovaní nežiaduce žuvačky buďte opatrní na používanie rôznych rozpúšťadiel, aby nedošlo k poškodeniu podošvy alebo zvršku obuvi. Venujte pozornosť informáciu ohľadne použitia výrobku. Ak nie je uvedená na obale prostriedku, pokúste si ju vyhľadať na webových stránkach výrobcu.

Odstránenie žuvačky z tenisky