Ako odstrániť zápach z topánok

Nepríjemný zápach z topánok dokáže pokaziť radosť zo najkrajšie tenisiek. Ako sa podobnému problému ľahko vyhnúť?

Ako odstrániť zápach z nových topánok

Pokiaľ ide o samotné topánky, tiež ony môžu byť príčinou nežiaduceho zápachu. Stáva sa to napríklad pri nových tenisiek, ktoré vybalíte čerstvo z krabice. Typická situácia: Tešíte sa na nové topánky, ale akonáhle je vyberiete z balenia, v ten okamih by ste ich najradšej okamžite vrátili späť do obchodu.

Našťastie nemusíte, zápachu sa možno zbaviť. Charakteristický odér môže spôsobiť použité lepidlo, prípadne ide o zápach, ktorý má "na svedomí" gumový materiál, z ktorého bývajú vyrobené podrážky. Postupom času určite rozplynie. Napomôcť tomu môžete tak, že topánky necháte aspoň deň vyvetrať vonku, napríklad na balkóne.

Prečo zapáchajú topánky aj nohy

Zápach z nových topánok je určite nepríjemným problémom, ktorý nás môže potrápiť. Jedná sa však o záležitosť hlavne estetickú.

Tým citlivejšie záležitosťou potom rozhodne je nepríjemný zápach, ktorý sa z topánok line, a ktorého príčinou sú samotné nohy. V tomto prípade sa navyše nemusí jednať len o problém, ktorý nás limituje spoločensky. Zápach z topánok môže predznamenávať aj zdravotný problém.

Preto by sme ho rozhodne mali riešiť. Prvotnou príčinou zápachu nôh, a teda aj topánok ako takých, je pot. Potenie je bežnou fyziologickou reakciou. Netýka sa len nôh, ale aj iných častí tela. Potí sa každý, akokoľvek nám to môže byť nepríjemné. Najviac potu produkujú práve nohy, pretože sú vybavené najvyšším počtom mazových žliaz.

Čo ale ešte nie je jadru problému, samotný pot nie je na závadu. Chúlostivé ťažkosti prichádzajú až vtedy, keď sa pot stane doslova živnou pôdou pre baktérie. Práve tie sú príčinou zápachu, pretože pot ako taký je z 99% tvorený vodou.

Zápach z topánok môže navyše mať príčinu aj v podobe plesne. Tá sa okrem iného prejavuje typickým svrbením a začervenaním pokožky. Ďalšími prejavmi môžu byť šupinky kože alebo enormne suchá pokožka.

Ako si poradiť so zápachom topánok

Základným opatrením proti zápachu by preto mala byť dostatočná hygiena. Nohy si umývajte aj niekoľkokrát v priebehu dňa. Používajte kvalitné mydlo a nezabúdajte hlavne na ošetrenie pokožky medzi prstami, kde často začína bujnieť práve plesňové ochorenia.

Nutné je tiež meniť si dostatočne často topánky aj ponožky. Ak môžete, kúpte si viac párov a obutie striedajte. Inak sa niet čo diviť, že sa z obľúbených tenisiek časom môže začať šíriť nepríjemný odér.

Podobne to platí pre ponožky, ktoré je dobré meniť a prať. Optimálne je si zaobstarať ponožky z prírodných bavlnených vlákien, najlepšie s antibakteriálnou úpravou. Ak je vaším problémom potenie nôh, rozhodne je vhodné zabudnúť na ponožky z nepriedušných umelých materiálov.

Ak vás aj napriek tomu trápi nepríjemný zápach, vyskúšať môžete v prvom rade špeciálne spreje do topánok, ktoré si kúpite v obchode.

Proti zápachu z topánok môžu pomôcť aj niektoré domáce recepty. Odporúča sa hlavne sóda, ďalej detský zásyp alebo kypriaci prášok. Jednoducho ich nasypete do topánok a necháte približne jeden deň pôsobiť.

Ak vám žiadne bežne dostupné metódy nepomáhajú alebo pozorujete aj iné problémy, rozhodne nie je na mieste sa hanbiť a otáľať s návštevou lekára. Trvalo môže tento problém vyriešiť aplikácia botulotoxínu.


Ako odstrániť zápach z topánok