Ako vybrať správne veľkosť topánok

Aby ste sa cítili sa správnou veľkosťou ako v bavlnke, je dobré využiť niekoľko rád, ktoré Vám napovedia, aká je zodpovedajúca voľba pri výbere veľkosti u detí i dospelých. Existuje kľúčový postup, ktorý odkrýva jednoduchú taktiku, ktorá zaručene nezradí.

Prvým krokom je správne zmeranie nohy, respektíve chodidlá. Než začnete merať, vezmite si vedľa seba papier, pravítko a ceruzku. Tieto predmety, ktoré každý doma má, Vám stačí pre zistenie veľkosti priamo pre Vás. Nezabudnite mať na nohe ponožku, pretože je dôležité ju započítať do priestoru, ktorý pánska či dámska obuv ponúka.

Dôležitým faktom zostáva, aby ste mali pri meraní chodidlo starostlivo v pravom uhle. K tomu Vám pomôže buď stena a roh miestnosti, ku ktorej nohu priložíte, alebo si vezmete škatuľu od topánok, ktorá odvedie rovnakú prácu s odhalením správneho uhla.

Pokiaľ máte ceruzku, pravítko, papier aj krabicu (prípadne stojíte v rohu miestnosti), je možné začať posudzovanie veľkosti. Chodidlo podložte papierom, zarovnajte ho do pravého uhla a ceruzkou obkreslite.

Zásadný význam má odkrytie najväčšej vzdialenosti chodidla, teda dĺžka od päty až k najväčšiemu prsta Vašej nohy. Pre lepšiu vizuálnu viditeľnosť je možné prikresliť si pravítkom čiaru pred najdlhším prstom. Potom už stačí pozrieť sa do tabuľky, ktorá Vám Vašu veľkosť prezradí. Tá je pre každú značku unikátne.

Ako sa ale v tabuľke orientovať? Je to jednoduché. Mondo point (niekedy označovaný skrátene ako MD), je názov pre odporúčanú dĺžku chodidla, ktorý sa udáva v centimetroch. Ku zistené hodnote je dobré pripočítať 5 - 10 milimetrov, ktoré budú slúžiť na zohľadnenie voľného priestoru pre komfortné pohyb prstov. Pokiaľ však nemeriate dĺžku sebe, ale Vášmu dieťaťu, pripočítajte radšej 10 - 15 milimetrov. Deti totiž stále rastú a topánky potrebujú meniť väčšinou rýchlejšie ako dospelý človek. Tak nech máte rezervu. Z tejto informácie vyplýva skutočnosť, že je lepšie si kupovať o kúsok väčšiu veľkosť topánky, než Vám ukazuje Mondo point.

Vyšli Vám v priebehu dňa iné výsledky? Nezúfajte, tak to má každý. Je poznať, keď je noha oddýchnutá po ranu, a kedy je mierne opuchnutá z bežnej chôdze. Preto je najlepšie chodidlo merať s príchodom večerných hodín, teda v takej dobe, kedy bude chodidlo pravdepodobne najväčší.

Dúfame, že ste svoju veľkosť našli a už Vám nič nebráni k vybratiu toho najlepšieho páru priamo pre Vás.


Ako vybrať správnu veľkosť topánok