Ako sušiť topánky v sušičke

Mať sucho v topánkach sa môže zdať ako banálne vec. Avšak to je veľkou omyl. O topánky je dôležité starať, a to nielen z pohľadu umývanie, ale aj sušenie. Nosenie nedokonale suché obuvi Vám môže spôsobiť nemalé nepríjemnosti, ako napríklad príčinu vzniku plesne v topánkach či pľuzgiere na nohách. Okrem toho má sušenie topánok v sušičke aj svoje výhody. Ak budete topánky sušiť podľa tohto návodu, budete ich mať suché relatívne rýchlo, a vďaka tomu po krátkej chvíli opäť na nohe.

Ako sušiť topánky sušičke

Úplne zásadný význam má zistenie materiálu, z ktorých sú topánky vyrobené. Čo môžete do sušičky bez obáv vložiť ich syntetika či bavlna. Čo do nej však rozhodne nepatrí, sú topánky kožené alebo také, ktoré majú gélovou podrážku. A samozrejme ani topánky špinavé. Všetka obuv by mala byť dopredu ručne umytá jemným čistiacim prostriedkom. Ďalej je vhodné z topánok vyndat šnúrky (až na poslednú cvočkami - bude to mať ešte význam). Potom, až budete mať všetky potrebné informácie, môžete prejsť k samotnému procesu sušenia. Nezabudnite, že sa topánky majú sušiť s nízkou alebo strednou teplotou, a to po dobu maximálne šesťdesiatich minút.

Sušička síce nemusí byť plná, avšak odporúča sa nesušiť topánky samotnej. Keď do sušičky vložíte zároveň niekoľko uterákov či utierok, zabránite tak ich zničeniu z nárazov po stranách. Topánky sa do sušičky vkladajú ako posledný. Podrážkami pritlačte ku sklu dvierok a špičky nechajte smerovať hore. Teraz prichádza role šnúrok na posledných cvoci. Držte je pri zatváraní dvierok, priškrípnete je a zabránite tak voľnému pohybu topánok po sušičke.

Máte doma takú sušičku, ktorá obsahovala špeciálny kôš na topánky? V tom prípade môžete proces s šnúrkami vynechať, celé je vybrať a topánky obklopiť uteráky a utierkami.

Isteže existujú aj ďalšie "klasické" taktiky, ako topánky vysušiť. Preložiť topánky savým papierom, aby bola voda rýchlejšie vsiaknutí, a nechať uschnúť v teple, možno samozrejme tiež. Ovšem sušenie pomocou sušičky je jednoznačne rýchlejší a spoľahlivé. Určite vyraďte akýkoľvek papier, ktorý by mal farbiť, tj. Noviny potlačené textom. Čierna farba by na napr. Biele obuvi mohla spôsobiť nepríjemnosti.

Stále máte obavy, že sa niečo pokazí, topánky sa poškodí, a vy ich nebudete môcť reklamovať? Vezmite si príbalový leták od topánok, ktoré ste zakúpili, a tam máte určite definované, v akom prípade je možné topánky reklamovať.