9 tipov, ako vyčistiť biele tenisky

Biele tenisky sa hodí ku každému outfitu a sú jeho osviežením. Zažltnuté a so škvrnami ale nevyzerajú tak dobre ako zbrusu nové. A preto sa o dámske, pánske i detské biele tenisky starajte a udržujte ich žiarivo biele!

Čisto biele tenisky New Balance MS247EW

Zabudnite na práčku i bielidlo

Aj keď sa môže zdať, že je práčka rýchlym a účinným riešením pri praní bielych tenisiek, vo výsledku prináša skôr viac škody. Práčka totiž nie je k topánkam toľko šetrná, a tak vás možno zbaví nečistôt, zároveň ale tenisky poničia.

Opačný výsledok, než by ste si predstavovali, má i bielidlo. Kvôli veľkému množstvu chlóru môžu na topánkach vzniknúť žltej škvrny. A škvŕn sa predsa chcete zbaviť! Čo teda na biele tenisky použiť? Využite babské rady alebo chemické prostriedky a tešte sa zo žiarivo bielych kecek!

Ako vyčistiť biele plátené alebo kožené tenisky?

  1. Voda a mydlo. Skúste to najskôr tým najjednoduchším spôsobom, ktorý môže byť dostatočne účinný. Mydlovou vodou vydrhnite tenisky, opláchnite ich a nechajte uschnúť. Ale nie na priamom slnku! Ostré slnečné lúče môžu meniť farbu.
  2. Zubná pasta obsahuje zložky, ktoré sú účinné pri bielení. Použite zubnú kefku, trochu pasty a ľahko krúžte po povrchu tenisiek. Pastu využijete aj na gumový lem pri podrážke. Na záver tenisky opláchnite.
  3. Jedlá sóda je univerzálny záchranca každej gazdinky. Zmiešajte sódu a ocot v pomere 1: 2 a miešaním (napríklad starým zubnou kefkou) vytvorte kašičku. Tú potom naneste na topánky a nechajte asi 20 minút pôsobiť. Nakoniec opláchnite a nechajte uschnúť.
  4. Odličovacie mlieko neodstraňuje len nečistoty z tváre. Rovnako dobre pomôže aj teniskám. Naneste trochu mlieka na vatový tampón alebo handričku a pretrite škvrny na topánkach.
  5. Šampón na vlasy funguje prekvapivo dobre aj na špinavé tenisky. Namočte hubku vo vode, pridajte šampón a vydrhnite špinu z tenisiek. Na záver nezabudnite šampón z topánok opláchnuť.
  6. Vlhčené obrúsky pomôžu pri rýchlom odstraňovaní každodenných nečistôt. Špina nezaschne a nebude v budúcnosti robiť pri odstraňovaní problémy.
  7. Citrón nie je dobrý len na prechladnutie! Pomôže aj v boji proti škvrnám. Kúsok látky namočte v citrónovej šťave a vydrhnite s ním tenisky. Nechajte ešte 15-20 minút pôsobiť, a nakoniec opláchnite studenou vodou.
  8. Čistiace prostriedky a čistiace peny pre upratovanie vane alebo sprchového kúta sú samozrejme tiež riešením! Naneste je na hubku a vydrhnite tenisky. Nakoniec topánky opláchnite.
  9. Biely krém pomôže v boji proti nezničiteľným škvrnám. Pretože ani všetka chémia a babské rady nemusí vždy pomôcť. Pomocou krému jednoducho zamaskujete všetky zostávajúce škvrny.

Najviac urobí pravidelnosť a impregnácia

Prvým krokom po kúpe nových tenisiek (nielen tých bielych) je impregnácia. Vďaka ochrannej vrstve sa na teniskách nezachytí toľko nečistôt. A ich farba len tak nevybledne. Podľa materiálu tenisiek zvoľte vhodný impregnačný prípravok a postupujte presne podľa návodu.

Nezabudnite, že jedna vrstva impregnácie nestačí a neochráni vaše topánky navždy. Preto pravidelne opakujte celý proces - pri bielych tenisiek pokojne každé dva týždne. Aby ste udržali topánky biele, bojujte proti špine po každom nosení - utrite z kecek prach a ďalšie nečistoty. Trebárs vlhčenými obrúskami. Zároveň sa všetkých väčších škvŕn zbavte čo najrýchlejšie, aby nezaschli.

Ako vyčistiť bielu podrážku topánok?

Chcete mať topánky komplet biele a žiarivé? Nezabúdajte na podrážku alebo aspoň na zažltnutú gumu, ktorá lemuje podrážku. Na tú použite zubnú pastu a kefku, pomaly s ním krúžte po gume a zbavte sa všetkých nečistôt.

Nezabúdajte, že záleží nielen na spôsobe čistenie, ale aj materiálu tenisiek a druhu špiny. Preto nehádžte tenisky do koša pri prvom neúspechu a vyskúšajte viac tipov.