Ako vznikli kecky?

Kecky sú obuvou, ktorá obýva nejeden botník teenagerov aj dospelých. Viete ale, odkiaľ k nám kecky prišli? Pozrieme sa krátko na ich históriu.

Kecky, plátenky, tenisky, ako to bolo v histórii

Kecky sú topánky vyrobené z plátna s gumovou podrážkou. Priamo za týmto názvom stojí americká značka Keds. Počeštěním potom vznikol pekný český výraz "kecky". Hoci to vyzerá jednoducho, definícia kecek je zložitejšia. Niektorí z nás sú preto zvyknutí Keck nazývať všetky plátené topánky. Mnohí tak označujú tento typ obuvi proste ako plátenky. Ďalšie si ide do obchodu kúpiť tenisky. Proti tomu by mohol niekto namietať, že pod pojmom tenisky znamená výhradne topánky na tenis, ktoré ale nie sú plátené. Môžeme však pristúpiť na myšlienku, že názov tenisky sa pre tento typ obuvi dochoval z dôb, kedy technologické možnosti výroby športových topánok zďaleka tak pokročilé neboli. Dnešné tenisky môžu mať zvršok vyrobený z plátna i kože a ku keckám je tak môžeme priradiť tiež. Pamätníci si napokon spomenú na rok 1984, kedy sa na pulty obchodov dostali slávne topánky značky Prestige. Hoci to vyzeralo, že tenisky vyrábané v vtedajšej ČSR neprežijú zmenu režimu, značke sa podarilo záujem oživiť. Retro tenisky tak oslovujú nielen tých, ktorí si pamätajú pôvodnú výrobu v ČSR, ale aj mladšiu generáciu. A aby bol tento obuvnícky Babylon dokonaný, zaradiť by sa sem dali aj ďalšie české topánky, tzv. Jarmilky. To sú cvičky vyrábané v tuzemsku, konkrétne vo Zlíně.Lehké plátenky sa vyrábali pre potreby spartakiády. Ako topánky na cvičenie sa osvedčili a stali sa neodmysliteľnou súčasťou cvičebného úboru školákov.

Kecky, ktoré nemali byť Kedsky

Pôvodný plátenky má na svedomí anglická spoločnosť Liverpool Rubber Company. Tá je navrhla už v roku 1830 ako plážovú obuv. Ďalšie slávne kecky sú tie od značky Converse. O nemalú popularitu týchto topánok sa zasadil tiež basketbalista Chuck Taylor, ktorý sa stal ich ambasádorom. Tým sa ale kecky nehovorí, vžil sa pre nich proste termín "conversky" reflektujúce názov výrobcu. Conversky sa stali pojmom, slávny model All Star dodnes prakticky nezmenil svoju podobu. A konečne sa na scénu v roku 1916 pozreli kecky tak, ako ich poznáme, teda tie, ktorým dala pôvodný názov práve značka Keds. Vyrábali sa taktiež ako športová obuv. Nosili je hlavne hráči baseballu a veľa rozšírené boli aj čoby detské topánky na hodiny telocviku. Pôvodne sa nemali menovať Keds. Zakladatelia si pre svoju značku priali názov PEDS. Slovo Pred pochádza z latinčiny a znamená "chodidlo". Takže nechýbalo veľa a mohli sme kultovým topánkam prezývať spíš "pecky". A aby sme vám v plátěnkovém pojmoslovie urobili ešte trochu zmätku, dodajme pre úplnosť, že značka Keds pôvodne svoje topánky nazývala sneakers (z angličtiny "to sneak" čiže plížiť sa). Gumová podrážka totiž umožnila veľmi tichý pohyb.

Ako vznikli kecky

Femme fatale v topánkach

Ako teda vyplýva z predchádzajúcich odsekov, svet zachvátila postupom času pravá "keckománie. Medzi širšiu verejnosť je paradoxne nerozšírili žiadne módne trendy, ale nedostatok. Väčší záujem bol vo svojej dobe skôr o obuv koženú. Plátno a guma však boli vhodnou náhradou za kvalitné materiály v čase nedostatku za druhej svetovej vojny. Celosvetový vojnový konflikt ostatne zrodil i českej kecky. Obuv sa sem dostala mimoriadne kuriózne cestou: Americká lietadlá plátenky zhadzovala na území ako humanitárnu pomoc. Od Kedskek ku keckám nebolo ďaleko. A rovnako tak ani k tomu, aby sa kecky stali nefalšovaným módnym hitom. A túto image si udržali až dodnes. Ostatne ide o topánky, ktoré milovali i mnohé slávne ženy. V topánkach tancovala Baby v hriešnom tanci, nosila je sladká Marilyn Monroe aj ikonická Audrey Hepburn. Tenisky samozrejme nie sú len dámsku záležitosťou, značku Converse spopularizoval v 90. rokoch aj Kurt Cobain, frontman legendárnej kapely Nirvana. Naprieč históriou potom vzniklo mnoho kultových značiek ako napríklad Vans. Tenisky Vans sa v USA vyrábajú už od roku 1966. Či tieto topánky nazveme teniskami, Keck alebo plátenky, majú svoje pevné miesto v histórii IVV botníku radu žien i mužov.