Čo sú sneakers topánky?

Nebojte sa štýlových sneakers. Ukážeme vám (nielen), ako ich nosiť

Názov sneakers znie pomerne exoticky, ukrývajú sa za ním ale štýlové topánky. O čo ide a kde sa vlastne tieto topánky vzali?

Čo to sú sneakers topánky

Termín sneakers je v podstate iný názov pre tenisky. Tenisky teda môžeme pre ich pôvodné určenie považovať za športovú obuv. Z hľadiska obuvnícke technológia sa potom spravidla jedná o lepené topánky, ktorých podrážka je vyrobená z gumy, prípadne zo syntetického materiálu. Zvršok tenisiek sa vyrába z kože, prípadne z plátna.

Ako vznikli sneakers

História tenisiek siaha do roku 1860. Vôbec prvý obuv sa vyrobili v Anglicku a podľa dostupných zdrojov sa približne v rovnakej dobe začali tenisky čiže sneakers tiež vyrábať v USA. Prvé takéto topánky však ešte neboli určené na šport. Vyrábali sa ako topánky na pláž a mali plátený zvršok s gumovou podrážkou.

Dnes je za teniskami dlhý príbeh celej rady kultových značiek - Converse, Adidas, Puma, New Balance alebo napríklad Vans. A to nielen tých zahraničných, ale i českých. V tuzemsku sa stali kultovými napríklad tenisky značky BOTAS. Práve odtiaľ napokon pochádza ďalší zo zľudovelých označenia toho istého typu obuvi. Najmä staršia generácia je zvyknutá nazývať tento typ obutie proste botasky.

Ako nosiť sneakers

Z pohľadu módy by sme mohli povedať, že fantázii sa medze nekladú. Sneakers totiž už dávno nie sú rýdzo športovými topánkami. Nadčasovú kombináciu predstavujú klasické modré džínsy doplnené bielymi sneakers. Ak chcete vytvoriť výraznejší kontrast, vymeňte modré nohavice za čierne.

Tenisky sa okrem ležérneho oblečenia hodí aj k elegantnejším kúskom, ako sú sukne alebo šaty. Odvážne slečny ich môžu kombinovať tiež so sakom. Ani páni v tomto smere nie sú bez šance. Zo šatníka vytiahnite džínsy alebo o niečo elegantnejšie chinos.

Ako viazať sneakers

Kúzlo dobrého oblečenie tkvie v detailoch. Spôsobov, ako zaviazať sneakers, existuje rad, podľa Iana Fieggena sú asi dva bilióny možností. Konkrétne poňatie bude záležať hlavne na tom, ako chcete, aby vyznel celkový štýl vášho obliekania.

Spojenie saká a bielych tenisiek vyžaduje jednoduchšie poňatie, ktoré nás učili už mamičky. Báť sa ale nemusíte ani extravagancie a vyrobiť si tak na topánkach treba slušivú mašľu. Alebo raz navždy vyriešte problém s rozvazováním šnúrok vďaka farebným silikónovým šnúrkam.


Čo sú sneakers topánky?