Kam až siaha história tenisiek

Pohodlná teniska je v dnešnej dobe absolútnej samozrejmosťou. Než ale jej proces výroby dosiahol dokonalosti, veľa ľudí si odrela nohy. Taký pocit už našťastie nemôžete poznať. Bolo tomu tak na začiatku 18. storočia, kedy bola produkcia zahájená. Predchodcovia tenisiek boli nazúvacie topánky, ktoré sú typické svojou gumovou podrážkou. S rokom 1830 prichádzajú Plimsoll - topánky s gumenou podrážkou s hrúbkou asi 8 alebo 9 mm, na ktorej je plátno vyrobené bez vybočeniu po stranách.

Výrobou špeciálnej gumy pre podrážky topánok sa zaoberala spoločnosť US Rubber Company, neskôr známa ako Uniroyal (v dnešnej dobe odkúpená firmou Michelin), a to už v roku 1892. Gumárenské spoločnosti sa snažili spríjemniť ľuďom ich kroky a dopriať pohodlie ich nohám. Preto boli teniskám pridané bohatšie plátené zvršky - a tak vznikli kecky. Na konci 19. storočia je nosili prevažne bohatí ľudia, ktorí hrali tenis či kroket. To všetko zmenila americká firma Keds, ktorá ako prvá prišla v roku 1916 na trh s Keck.

Jej názov vznikol z latinského "PEDS", čo v preklade znamená "chodidlo". Keďže značka s identickým názvom už existovala, bolo zmenené len prvé písmeno a zrodil sa názov "Keds". Táto firma vznikla zjednotením tridsiatich obuvníckych značiek spoločnosti US Rubber Company. Pôvodne boli kecky určené pre plážové nosenie, následne športové využitie, potom sa stretli s celosvetovým záujmom každodenného nosenia.

Stalo sa tak v čase druhej svetovej vojny, kedy svetom vládol nedostatok kvalitných materiálov. Plátno a guma sa začali využívať aj pri výrobe kožených topánok. Najväčšou zaujímavosťou však zostáva skutočnosť, ako sa tieto topánky dostali na území Čiech. V čase, keď nás postihli tie najhoršie vojnové časy, nám je spoločne s humanitárnou pomocou zhadzovala americké lietadlá.

Iste ste už niekedy počuli pojem "sneakers". V histórii tenisiek sa tento názov spája s vôbec prvou topánkou s gumenou podrážkou. Názov pochádza z anglického prekladu slovesa "to sneak" = "plížiť sa". Vzhľadom na skutočnosť, že podrážka bola z gumového materiálu, bolo možné prechádzať sa v topánkach v úplnej tichosti. To viedlo tvorca na určenie jej názvu. Kecky pre mnohých z nás znamenajú sprievodca nášho detstva. Pre ich typickú pohodlnosť si ich obľúbili však nielen deti, ale aj dospelí. Guľatá placka chráni členok pred narazením, vetracie dierky nohy pred zapocením, pri chôdzi nič neklape. To sú dôvody pre voľbu tenisiek.

Výroba Vans tenisiek